ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ Αξίζουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μια ευκαιρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Αξίζουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μια ευκαιρία στους Ολυμπιακούς Αγώνες;



Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την απίστευτη ανάπτυξη που έχουν παρουσιάσει τα ηλεκτρονικά αθλήματα (esports) στην ανταγωνιστική σκηνή της ψυχαγωγίας και όλο και περισσότεροι άνθρωποι καθημερινά γίνονται οπαδοί τους. Εκείνοι που βρίσκονται στις ηγετικές θέσεις του ανταγωνιστικού κινήματος των ηλεκτρονικών αθλημάτων, πιέζουν για να αναγνωριστούν ως νόμιμα αθλήματα.

Είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος με την αναγνώριση αυτών των παικτών ως αθλητές είναι ένα ζήτημα αμφισβήτησης, επειδή η τάση είναι σαφώς προς την πλευρά να γίνουν ένα μέρος της αθλητικής κοινότητας. Υπάρχει ήδη η συζήτηση για το να συμπεριληφθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, και έτσι το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν θα βρίσκονται σε αυτούς, αλλά μάλλον πότε.

Ο αγώνας της αντίληψης

Ο μεγαλύτερος αγώνας για τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή είναι αυτός της αντίληψης. Η ΔΟΕ πρέπει να κάνει τη συζήτηση για το κατά πόσο πρέπει ή όχι να αναγνωρίσει επίσημα το κύριο σώμα των ηλεκτρονικών αθλημάτων, δηλαδή κατά πόσο θέλουν να θεωρούν τα ηλεκτρονικά αθλήματα ως ένα είδος αθλητισμού. Αυτό θα δημιουργήσει προβληματισμούς, καθώς οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να ανταγωνίζονται σε φυσικό περιβάλλον θα προσπαθούν να κατανοήσουν τη δύναμη που στηρίζει τα ηλεκτρονικά αθλήματα.

Έπειτα βέβαια, υπάρχουν τα προβλήματα με την αντίληψη προς την άλλη κατεύθυνση, με τη σκηνή των ηλεκτρονικών αθλημάτων να έχει ήδη αρκετούς διαγωνισμούς υψηλού επιπέδου και να μην μπορεί να δει τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει ο ανταγωνισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες όταν οι εκδηλώσεις τους γεμίζουν ήδη τεράστιες αρένες παγκοσμίως.

Τα προβλήματα

Όπως οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες προφανώς πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, έτσι και πολλές μεγάλες εκδηλώσεις ηλεκτρονικών αθλημάτων πραγματοποιούνται την ίδια περίοδο. Αρκετοί κορυφαίοι παίκτες μπορεί να προτιμούν να διεκδικήσουν μια νίκη σε ένα από τα μεγαλύτερα τουρνουά του παιχνιδιού τους κερδίζοντας χρήματα, αντί να ανταγωνίζονται για τη χώρα τους για την αναγνώριση και για ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν διαθέτουν χρηματικό έπαθλο και οι παίκτες ανταγωνίζονται ανά χώρα αντί για τις καθιερωμένες ομάδες τους. Ωστόσο, αυτό γίνεται πιο σύνθετο όταν υπάρχουν πολυεθνικές ομάδες, οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν με τις κανονικές συνθέσεις τους και θα έπρεπε να συνεργαστούν με άλλους παίκτες της περιοχής.

Παίζοντας επίσης ανά χώρα δεν υπάρχουν ευκαιρίες χορηγίας ή συμμετοχή σε διοργανώσεις ηλεκτρονικών αθλημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτού, πολλές ομάδες μπορεί να αισθάνονται άβολα με το να αφήσουν τους κορυφαίους παίκτες τους να απουσιάσουν έναν μήνα κατά τη διάρκεια της πιο απαιτητικής περιόδου του έτους. Το θετικό είναι ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται μία φορά κάθε τέσσερα χρόνια, οπότε ίσως αυτό να δώσει ένα επιπλέον κίνητρο στους παίκτες για να συμμετάσχουν.

Οι λύσεις

Όσον αφορά τις λύσεις, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα ηλεκτρονικά αθλήματα θα πρέπει να συνεργαστούν για να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το κενό, με ειδικούς που μπορούν να εξηγήσουν με κατανοητό τρόπο τις διαφορές μεταξύ των ηλεκτρονικών και των παραδοσιακών αθλημάτων, αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αυτά τα δύο παρουσιάζουν ομοιότητες και γιατί δεν κάνει κάποιον λιγότερο φίλαθλο το να παρακολουθεί ένα άθλημα σε ψηφιακή μορφή.