ΔΙΑΦΟΡΑ Παιχνίδια σκοποβολής ως ανακούφιση από το στρες

Παιχνίδια σκοποβολής ως ανακούφιση από το στρες



Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια  έχει γίνει μια βασική στρατηγική για την αντιμετώπιση του στρες. Μια νέα μελέτη ανάμεσα σε χιλιάδες παίκτες αποκάλυψε ότι οι ίδιοι πιστεύουν ότι τα βιντεοπαιχνίδια τους βοηθούν να χαλαρώσουν και να ανακουφιστούν από το στρες. Μια ομάδα ερευνητών ρώτησε χίλιους παίκτες ηλικίας μεταξύ 18 και 30 ετών και διαπίστωσε ότι το 55% συμφωνεί με αυτή την άποψη. Το 47% των συμμετεχόντων σκέφτονταν ότι το να έχουν καλή απόδοση σε ένα παιχνίδι έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους, επιτρέποντάς τους να εξετάσουν πιο θετικά τις άλλες πτυχές της ζωής τους. Επίσης, το 50% δήλωσε ότι βλέπουν τα παιχνίδια ως μια μέθοδο για να ξεφύγουν από την πραγματικότητα και τους βοηθά να αντιμετωπίσουν την καθημερινή πίεση στην εργασία.

Το 1993 κυκλοφόρησε το Doom, ένα παιχνίδι σκοποβολής πρώτου προσώπου. Μέχρι τον Αύγουστο του 1996, το Doom είχε πουλήσει δύο εκατομμύρια αντίτυπα, αναγκάζοντας το Wired να το ονομάσει «το πιο δημοφιλές ηλεκτρονικό παιχνίδι όλων των εποχών» και είχε δημιουργήσει ένα νέο υπο-είδος βιντεοπαιχνιδιού. Αν και η ίδια η Doom δεν ήταν ο αυθεντικός σκοπευτής πρώτου προσώπου, καταλάμβανε την κορυφαία θέση στη δημοτικότητα του είδους. Οι σκοπευτές πρώτου προσώπου είναι πλέον υπεύθυνοι για δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το χρόνο και κυριαρχούν στις λίστες των καλύτερων κονσολών ηλεκτρονικών παιχνιδιών της τρέχουσας γενιάς.

Το μυστικό της επιτυχίας

Τι κάνει αυτό το είδος παιχνιδιού τόσο επιτυχημένο; Δεν είναι απλώς η προοπτική του πρώτου προσώπου, η τρισδιάστατη εικόνα, η βία ή η απόδραση. Αυτά είναι χαρακτηριστικά πολλών βιντεοπαιχνιδιών σήμερα. Όμως, ο σκοπευτής πρώτου προσώπου τα συνδυάζει όλα με έναν ξεχωριστό τρόπο: ένα εικονικό περιβάλλον που μεγιστοποιεί τη δυνατότητα ενός παίκτη να επιτύχει μια κατάσταση την οποία ο ψυχολόγος Mihaly Csikszentmihalyi αποκαλεί «ροή», δηλαδή μια συνθήκη απόλυτης παρουσίας και ευτυχίας.

Σύμφωνα με τον Csikszentmihalyi, η ροή είναι το είδος της αίσθησης μετά από την οποία ο παίκτης νιώθει νοσταλγικά ότι αυτό που έκανε ήταν διασκεδαστικό ή ευχάριστο. Όπως αποδεικνύεται, οι σκοπευτές πρώτου προσώπου δημιουργούν ακριβώς αυτό το είδος απορροφητικής εμπειρίας. Σύμφωνα με έρευνες, οι σκοπευτές πρώτου προσώπου βγάζουν όλες τις διεργασίες σε ταχύτητα. Αυτό που μπορεί να είναι μια πολύ απλή απόφαση αν έχετε όλο τον χρόνο, γίνεται πολύ ελκυστικό και σύνθετο όταν πρέπει να γίνει σε δευτερόλεπτα. Όσο πιο ρεαλιστικό γίνεται το παιχνίδι τόσο πιο εύκολο είναι ο παίκτης να χάσει την προσωπική του ταυτότητα μέσα σε αυτό.